Yoga

Yoga u svojoj kompleksnosti od koje se sastoji u sebi sadrži filozofiju, psihologiju, etiku, estetiku, nauku i umetnost, ima i svoju praktičnu primenu koja svakom pojedincu omogućuje da prepozna i spozna svoje prave mogućnosti razvoja na fizičkom, psihičkom, mentalnom i emocionalnom nivou sve do svojih krajnjih mogućnosti.
Yoga se upražnjava, doživljava i sagledava kao stil i način života.
Yoga kao kompleksna može da se raščlanjuje na manje i jednostavnije celine.
Ona kao polaznu osnovu uzima fizičko telo kao nesto opipljivo i merljivo pa sve do astralnog, odnosno transcendentalnog.
Stoga mi na početnom nivou yogu upražnjavamo kao rekreaciju, relaksaciju i terapiju što ona u najgrubljem smislu reči i jeste.
To današnjem savremenom čoveku omogućuje da bude funkcionalniji na fizičkom nivou, da bude uravnotežen na psihičkom nivou, izbalansiran unutar sebe što se recipročno reflektuje i na okolinu.

Alfa yoga podržava osmostruki Patandjalijev put yoge koji omogućava svakom pojedincu bez obzira na njegov pol, rasnu pripadnost, religijsku opredeljenost da svakodnevno obogaćuje svoj život krećući se bezbednom putanjom sve do svoje punoće, odnosno cilja.
Uglavnom na zapadu gde ubrajam i našu sredinu neki najbliži dodir s yogom je preko asana, položaja tela, pranajame, vežbe disanja, dharane, pažnje i koncentracije i sabranosti uma najbrže dolazimo do same suštine yoge.
Sva tri aspekta se sinhronizuju u jednu celinu prilikom upražnjavanja yoge delujući na naše fizičko telo naše unutrašnje organe, na endokrini sistem, na cirkulaciju dovodeći nas u ravnotežu, balans, produbljujući našu pažnju, koncentraciju i ukupnu svesnost.

Primena Yoge

Zanimljivo je da yogu možemo konzumirati-upražnjavati na različite nacine u zavisnosti od toga sta su nase potrebe i namere. Yoga je danas demistifikovana i na nju se gleda više s naučne tačke gledišta, bez suvišnih i nepotrebnih primesa.
Danas je to definisana, legitimna i legalna oblast koja je ušla u dva ministarstva za obrazovanje i zdravstvo. Yoga je izborni predmet na DIF-u i koristi se kao terapijska metoda u lečenju.
Tako da vam se može desiti da vam doktor preporuči yogu u terapeutske svrhe.
Mnogi naučni instituti dokazuju mnoge benefite yoge (fizičke, mentalne, emocionalne).
Naučni skupovi obrazlazu kako upražnjavanje yoge utiče na ljudski organizam, brojni eksperimenti nas uvode u sve segmente yoge koje možemo sagledati kroz merne instrumente i uvideti tokove metaboličkih, fizioloških i psiholoških promena.